неділя, 4 червня 2017 р.

«УКРАЇНЦІ. БУКОВИНА». ПОЗИТИВНІ НОТАТКИ


Марʼян Житарюк
Фото автора


«УКРАЇНЦІ. БУКОВИНА». ПОЗИТИВНІ НОТАТКИ

Регіональний центр досліджень і аналізу транскордонних ризиків у м. Сучава (Centrul regional de Cercetare şi Analiză a Riscurilor Transfrontaliere Suceava), який очолює журналіст і викладач Ромео Істраті, спільно з Асоціацією геополітики «Іон Коня», репрезентованого журналом «Geopolitica» («Геополітика», www.geopolitic.ro) під керівництвом професора Василє Сіміляну (м. Бухарест), а також «Союз Українців Румунії» (в особі першого заступника голови Івана Боднара, художника, спортовця, педагога, мецената, та членів української громади в румунській Буковині), мерія міста Сірет та представники влади, зокрема Міхай Міхаеску-Анюк, радник Префектури Сучава, співробітник відділу нацменшин, куратор української, російсько-липованської та єврейської общин, перекладач, Марчел Дан Ройбу, депутат ради повіту Сучава наприкінці травня ц. р. організували і провели на високому рівні Міжнародний симпозіум «Українці. Буковина».


Ромео Істраті                                                            Іван Боднар



 Засідання під час симпозіуму


У межах теми засідання «Російська загроза в Східній Європі: методи і способи протидії», крім перелічених поважних осіб, доповіді та презентації озвучили також львівські дослідники геополітичних процесів та інформаційної агресії путінських військ – Віталій Юрчук, Андрій Волошин, Марʼян Житарюк, доктор наук із соціальних комунікацій, професор кафедри зарубіжної преси та інформації Львівського національного університету, Стар Іоан Константин, професор факультету географії Бухарестського університету, викладачі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
У виступах окреслено геополітичні загрози для Румунії з боку московського агресора (зміна європейського курсу Молдови, національні претензії Угорщини, посилення російських впливів на Півдні Румунії – з Придністровʼя та Болгарії, кремлівська пропаганда, гібридна війна Путіна проти Заходу і, як наслідок, дезорієнтований ЄС). Головний висновок: аби перемогти агресора, румунам та українцям треба діяти злагоджено.
На симпозіумі відбулися презентації: по-перше, книжки Ромео Істраті «Путінські карлики», по-друге, фотовиставки про війну України з Росією на Донбасі «Україна – Росія: війна чи мир?», яку підготували, за сприяння СУР (Іван Боднар), українські волонтери з ГО «Європейське партнерство» (м. Чернівці) на чолі з Валерієм Карбашевським (фотографії Валерія Назаренка та Валерія Карбашевського, учасники АТО Петро Чернецький і Тарас Телісенко). 
Співпраця між цими організаціями (ГО "Європейське партнерство" та Союз українців Румунії) тісна й доволі плідна впродовж майже десяти років, ще з 2008-го, адже буковинцям з України та Румунії не раз вдавалися виставки, заходи з просвітницької роботи, допомогова діяльність під час повеней та інших лих в обох країнах. Очевидно, що така робота й надалі триватиме і поглиблюватиметься. 















Як ведучий на симпозіумі, Ромео Істраті подякував ветеранам АТО та українським волонтерам за їхню дуже потрібну і важливу інформаційну роботу. Як відомо, ці страшні фотографії вже було продемонстровано  румунським школярам, учителям, усім небайдужим, зокрема в одному з найстаріших буковинських міст – Радівці (тепер Rădăuţi), що колись входило до складу Галицько-Волинської держави. ГО "Європейське партнерство" підготувало й інші докази війни РФ проти України, зокрема, у фільмах В. Карбашевського показано російську військову техніку, документи, відео з російськими воєнними на українській землі.
Експозиція справила дуже сильне емоційне враження на відвідувачів, адже виявилося, що цивілізаційну війну Сходу і Заходу, Азії проти Європи, лінія протистояння якої сьогодні в Україні, на Донбасі, румунські ЗМІ висвітлюють зовсім недостатньо, громадяни Румунії дуже погано поінформовані про те, що відбувається насправді. У звʼязку з цим, коло зацікавлених і небайдужих до нашої біди людей в Румунії (І.Боднар, Р.Істраті), українські волонтери й надалі ініціюють поширення інформації про війну на Донбасі. Так, за підтримки сенатора Міхая Ніце, найближчим часом експозицію розгорнуть у румунському сенаті.
Організатори симпозіуму подбали й про культурну програму. Дуже гарні враження залишилися після відвідин монастиря у Сучевицях (http://heritage-ua-ro.org/objects_view.php?id=SV181; http://samsobi.com.ua/index.php/romania/architecture/285-bukovyna-monastyr-suchevytsia), де, зокрема, похований батько Петра Могили – Симеон, та тронного замку й фортеці 14 століття в Сучаві, де свого часу комендантом був старший син Богдана Хмельницького – Тиміш (http://castles.com.ua/cetatea.html), який тут і загинув. У рамках «Меморіалу Валерія Януша» на сцені Сіретського Будинку культури українські та румунські дитячі й дорослі колективи презентували чудовий концерт.




















«Буковино, ти зелена, На три части поділена. Куди ходжу, куди броджу, Та нічого не знаходжу. Лиш знайшов я три листочки З зеленої калиночки. Один зірву та заграю, Батька й матері не маю. Другий зірву та заграю, Братів й сестер я не маю. Третій зірву та заграю, Я в неволі пропадаю. Я й не воваль, й не родина, Плаче серце, як дитина. Плаче й плаче, має чого, Нема правди ні від кого. Нема правди та не буде, Пішла правда поміж люди. Пішла правда між горами, Лиш неправда межи нами. Буковинцям треба знати!» - це рядки із забороненої в радянські часи народної пісні, неофіційного гімну Буковини, який однаково добре звучить українською та румунською. І українець, і румун з гордістю називають себе буковинцями. Це імпонує, бо немає в цих стосунках ні пана, ні хлопа, ні власника, ні раба, а, отже, співпраця на засадах рівного з рівним повинна розвиватися і поглиблюватися.


31.05.2017

Немає коментарів:

Дописати коментар