неділю, 24 вересня 2023 р.

Рецензія на посібник: Каленич В. М. Основи журналістики: навчально-методичний посібник для студентів спеціальності 061 Журналістика. Вінниця, 2023.

 Рецензія на посібник: Каленич В. М. Основи журналістики: навчально-методичний посібник для студентів  спеціальності 061 Журналістика. Вінниця, 2023.

Рецензія

на навчально-методичний посібник для студентів

спеціальності 061 Журналістика

Основи журналістики. Вінниця, 2023

(автор – Каленич В.М.)

 

Сучасні тенденції розвитку освітньої галузі вимагають новітніх підходів до організації та методичного забезпечення навчального процесу у вищій школі. Значення фахових дисциплін у професійній підготовці журналістів незаперечне. Вагомою є відповідна навчально-методична література фахового спрямування для майбутніх працівників медіа.

Навчально-методичний посібник Каленича В.М. «Основи журналістики» підготовлений з урахуванням вимог кредитно-трансферної системи організації освітнього процесу в закладах вищої освіти й призначений для студентів І курсу спеціальності 061 Журналістика ступеня вищої освіти бакалавра.

Навчальний матеріал структуровано відповідно до навчальної програми у 3 тематичні розділи, кожен із яких містить теоретичну частину (теми і плани лекцій, тлумачення опорних понять) та практичну частину (питання для самоконтролю і завдання для практичних занять, самостійної роботи), списки рекомендованої літератури.

Розділ 1 охоплює історико-теоретичні засади журналістики, основні тенденції її становлення і розвитку у світі та в Україні, особливості журналістики як професійної діяльності, її місце в соціально-політичній структурі суспільства.

У рамках Розділу 2 передбачено вивчення журналістики як масово-інформаційної діяльності, зокрема: особливості інформації в журналістиці, системи медіа та їхніх типологічних характеристик, соціально-правових та морально-етичних норм діяльності журналіста й ін.

Розділ 3 стосується журналістської творчості, методів і прийомів журналістської праці, композиції журналістського твору, системи жанрів журналістики.

Варто відзначити вдалі завдання у практичній частині розділів, які мають не лише репродуктивний характер, а й пошуковий, пізнавальний, творчий. Вони сприятимуть кращому засвоєнню знань про журналістику як соціальний інститут і вид громадської діяльності, виробленню практичних умінь користування журналістикознавчими поняттями. Тестові завдання призначені для самоконтролю вивченого.

Навчально-методичний посібник Каленича В.М. «Основи журналістики» підготовлено на належному науково-методичному рівні й може бути рекомендований до друку і впроваджений в освітній процес.

 

 

 

Рецензент: Житарюк М.Г.,

доктор наук із соціальних комунікацій, професор,

завідувач кафедри зарубіжної преси та інформації

факультету журналістики

Львівського національного університету

 імені Івана Франка

Немає коментарів:

Дописати коментар