неділю, 24 вересня 2023 р.

Рецензія на посібник: Тарасюк Володимир. Спортивна журналістика: навчально-методичний посібник. Ужгород: ПП Наумченко Н. В., 2022. 76 с.

Рецензія на посібник:

Тарасюк Володимир. Спортивна журналістика: навчально-методичний посібник. Ужгород: 

ПП Наумченко Н. В., 2022. 76 с.


Рецензія на навчально-методичний посібник

«СПОРТИВНА ЖУРНАЛІСТИКА»

доцента кафедри журналістики

ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Тарасюка В. Ю.

     

У сучасному суспільстві роль спорту й спортивної журналістики загальновідома. Відповідно актуальною є й спеціалізація журналіста за спортивним спрямуванням. Отож відрадно, що в навчальному процесі на відділенні журналістики філологічного факультету ДВНЗ «УжНУ» передбачено спецкурс «Спортивна журналістика», а викладає його фахівець: доцент, спортивний журналіст, член Асоціації спортивних журналістів України, лауреат всеукраїнських спортивно-журналістських конкурсів В. Ю. Тарасюк.

Загалом розроблений спецкурс справляє гідне враження. Він пов’язує дві споріднені галузі – фізичну культуру і спорт з одного боку та спортивну журналістику з іншого. По-друге, охоплює не лише теоретичні питання, а й практично зорієнтований. Зокрема, виокремлено такі теми: «Фізична культура і спорт як предмет уваги в українській журналістиці», «Класифікація видів спорту і спортивна журналістика», «Висвітлення діяльності спортивних організацій у медіа», «Діяльність спортивного журналіста в різних видах ЗМІ», «Спеціалізація спортивного журналіста», «Організація і методика роботи спортивного журналіста» та «Менеджмент і маркетингова діяльність у спортивних медіа».

Кожна тема супроводжується питаннями для розгляду, стислим викладом її змісту, конкретними та різноманітними практичними завданнями, основною й додатковою літературою. Автор посібника використовує як українські, так і зарубіжні джерела, але свідомо уникає покликання на російські видання, що в умовах збройної агресії росії є цілком виправданим.

Матеріали посібника, як і загальний рекомендований список літератури (майже 100 джерел), інформаційні ресурси в мережі Інтернет (понад 50 позицій), критерії оцінювання, орієнтовна тематика студентських наукових робіт (30 позицій), інформація про окремі легенди світового спорту з різних його видів (10 позицій), короткий словник розповсюджених у медіа спортивних термінів (100 позицій), види (підвиди) спорту та види змагань в окремих дисциплінах, поширених у світі (близько 500 найменувань) тощо, стануть у пригоді здобувачам журналістського фаху.

Сказане дає підстави вважати, що спецкурс заслуговує на увагу, а навчально-методичні матеріали до нього (посібник) може бути рекомендований до друку й має цілковите право на життя в стінах закладу вищої школи, який покликаний готувати журналістів із різними напрямками спеціалізації.

 

М. Г. Житарюк,

завідувач кафедри зарубіжної преси та інформації

Львівського національного університету,

доктор наук із соціальних комунікацій,

професор 

Немає коментарів:

Дописати коментар